Recept na nejlepší svatební koláčky

Pečení svatební koláčků patří mezi nejčastěji dodržované předsvatební tradice a zvyky. Pokud se pro pečení koláčků sami rozhodnete, budete potřebovat následující ingredience:

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 0,6 l mléka
  • 250 g kvalitního másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 7 žloutků
  • 7 dkg kvasnic
  • cukr krupice
  • citronová kůra
  • rum
  • vanilkový cukr

náplně: tvarohová, povidlová, ořechová, maková

Svatební koláčky recept

Svatební koláčky recept

Postup přípravy svatebních koláčků – recept

Nejprve si v misce připravíme kvásek. Do 3 lžic krupicového cukru přidáme 7 dkg rozdrobených kvasnic. Směs třeme, dokud se nevytvoří tekutá hmota. Do ní přilijeme 100-150 ml lehce ohřátého mléka na příjemnou teplotu (mléko nesmí být studené ani horké) a vše promícháme. Zasypeme menší hrstí hladké mouky, kterou zlehka zamícháme a navrch znovu pomoučníme. Takto připravený kvásek můžeme přikrýt utěrkou a necháme ho chvíli odstát, dokud nevykyne.

Mezi tím, než nám kvásek vzejde, si připravíme těsto. Smícháme 0,5 kg hladké a 0,5 kg hrubé mouky, přidáme 250 g nastrouhaného kvalitního másla, 0,5 litru mléka, 200 g moučkového cukru a 7 žloutků. Do vypracovaného těsta lehce přimícháme kvásek a pro lepší chuť dochutíme nastrouhanou citronovou kůrou – nezapomeňte citrony pořádně opláchnout.

Na pomoučněném válu těsto vyválíme a například pomocí kulatých vykrajovátek na vánoční cukroví vykrájíme malá kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme malé množství vybrané náplně a zabalíme tak, aby nám nevytekla. Nejlépe toho docílíme, pokud je uválíme v dlani.

Koláčky vyskládáme na plech s pečícím papírem a potřeme je rozehřátým máslem. Pokud chcete, aby byly koláčky hezky hranaté, dávejte je vedle sebe téměř bez mezer. Jen je pak po upečení musíte od sebe oddělit, jde to ale poměrně snadno. Při teplotě 180 °C je pečeme přibližně 20 minut. Ihned po vyndání znovu potřeme rozehřátým máslem, tentokrát do něho ale přidáme i rum. Koláčky přikryjeme utěrkou a až po vychladnutí je obalujeme v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Před roznášením koláčky naskládáme do papírového košíčku a ozdobíme je snítkou myrty. Pokud je v domácnosti, do které koláčky neseme, i neprovdaná dívka, poté se do košíčku přidává ještě jeden větší rohový koláček (ty pečte na plechu zvlášť, protože jejich doba pečení je trochu delší). Tento koláček má v každém svém rohu jeden druh náplně, a pokud ho svobodná dívka sní, do roka se provdá.

Komentáře (0)

Napsat komentář

Čerstvě zasnoubená?

Gratulujeme k velkému životnímu okamžiku. Určitě už máte v hlavě představu, jak by měl váš den „D“ vypadat.

Máme pro vás 20 tipů, jak okořenit svatbu, aby se z ní stala událost, na kterou budete ty i všichni hosté ještě dlouhé roky vzpomínat.

Pošlete odkaz na článek přátelům