Svatební menu – raut či servírovaný oběd pro svatební hostinu?
Vymyslet svatební menu bezesporu představuje jeden z nezbytných úkolů, se kterým se musí budoucí manželé vypořádat. A rozhodně nepatří k těm nejlehčím.
Naopak, často totiž představuje tvrdý oříšek, vždyť každému chutná trochu něco jiného. Někdo určitý pokrm miluje, zatímco druhý by jej nikdy nevzal do úst. A co víc, v dnešní době je spousta lidí vyžadujících speciální stravu, ať již z vlastního přesvědčení nebo ze zdravotních důvodů.
Svatební pohoštění ve zkratce
Nejběžnější situace je ta, že po svatebním obřadu se hosté přesouvají na oběd. Většinou se jej účastní novomanželé, svědci, rodiče a další nejbližší příbuzní, případně přátelé. Teprve v odpoledních až večerních hodinách je pohoštění určeno také pro ostatní svatební hosty. To má nejčastěji podobu rautu.
Na pohoštění se rozhodně nevyplatí příliš šetřit, není nic horšího, než hladoví hosté s kručícím žaludkem. O přípravu jídel se většinou postarají přímo v restauraci nebo hotelu, kde svatba probíhá.
V případě servírovaného slavnostního menu nezapomeňte personál upozornit na pozvané hosty, kterým je nutné připravit odlišné chody – může jít například o vegetariány, vegany nebo osoby, které musí držet bezlepkovou dietu. Jejich potřeby zohledněte také v případě svatebního rautu.
Stejně tak pamatujte na děti, kterým stačí menší porce jídla, a to by nemělo být příliš pikantní.
Není neobvyklé se domluvit s personálem na tom, že je možné si donést vlastní svatební dort, případně také svatební koláčky a drobné cukroví.
Někdy se za to platí menší poplatek, někdy je to zdarma. Pokud je ale restaurace schopná tento druh sladkých jídel zajistit sama, nemusí s tím souhlasit. Jestliže tedy trváte na vlastním dortu, vždy se dopředu informujte, jaké jsou podmínky.
Další možností je uspořádat hostinu doma. Pak vás samozřejmě čeká podstatně více práce a zařizování. Můžete ale také využít služeb některé osvědčené cateringové společnosti. V teplejší části roku je oblíbené uspořádat večer na zahradě formou neformálního grilování.
Jak vypadá svatební oběd?
Pokud nepočítáme přípitek, nejčastěji se svatební menu skládá ze čtyř chodů: předkrm, polévka, hlavní chod a dezert.
Zpravidla se lze setkat se více variantami svatebního oběda, a to v tradičním nebo moderním duchu. Pro inspiraci uvádíme možnou skladbu jídel jako vzor pro vaši svatbu:
Tradiční menu na svatební hostinu
Překrm: Šunková rolka se šlehačkou a křenem
Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi
Hlavní chod: Svíčková na smetaně s brusinkami a šlehačka, houskový knedlík
Dezert: Tažený jablečný závin se skořicí a ořechy
Moderní, netradiční svatební menu
Předkrm: Grilované krevety s bylinkovým dipem
Polévka: Krémová chřestová polévka s opečenou bagetkou
Hlavní chod: Opékaný filet z lososa na listovém špenátu, jemné bramborové pyré
Dezert: Panna cotta přelitá jahodovou omáčkou
Večeři uspořádejte formou rautu
Raut má oproti servírovanému menu hned několik výhod. Zahrnuje větší spektrum pokrmů, proto si v drtivé většině každý vybere to, co má rád a na co má chuť. Neriskujete, že neodhadnete počet porcí nebo množství jídla.
Raut můžete zvolit buď samoobslužný, případně s obsluhou, která hostům bude pokrmy na talíře servírovat.
Co by nemělo chybět na vašem svatebním rautu?
- Sýrové mísy – směs různých druhů sýrů (parmezán, ementál, brie, came,bert, eidam, gouda, hermelín, niva apod.)
- Zeleninové mísy – rajčata, papriky, rukola, polníček, salátové okurky, olivy, hlávkový salát
- Zeleninové saláty – šopský, rajčatový, zelný, Coleslaw apod.
- Masové mísy – guláš, dušené maso, kuřecí a vepřové řízečky, šunka, salám, klobásky
- Přílohy k masu – bramborový salát, dušená rýže, opékané brambory, bramboráčky
- Pečivo – krájený tmavý i světlý chléb, housky, rohlíky, toastový chleba
- Dezerty – tradiční svatební koláčky, drobné svatební cukroví, jablečný štrúdl, dortíky, muffiny
- Ochucovadla – kečup, hořčice, různé druhy dresinků a studených omáček, pepř a sůl
Rychlé rady pro jídlo na svatbu
- Zejména u večerního rautu počítejte raději s objednáním většího množství jídla. Není nic horšího, než hladoví hosté. A pokud uvidíte, že by jídlo mělo zbýt, můžete jej darovat hostům v rámci svatební výslužky.
- Před samotným objednání svatebního jídla si vždy nechcete stanovit přesnou cenu.
- Zpracujte si svatební menu do formy jídelního lístku, kde bude uveden seznam servírovaných pokrmů. Tyto jídelní lístky si nechte vytisknout ve stejné grafice jako máte program dne nebo svatební oznámení a každému z hostů jej umístěte na svatební stůl.
- Máte na svoji svatbu pozvaného vegetariána nebo vegana? Připravte pro ně speciální vegetariánské a veganské svatební menu. Jistě vám za tento vstřícný krok budou vděční.
- Pro svatbu konanou v teplém počasí připravte spíše lehké, letní svatební jídlo.
- Pokud zvolíte samoobslužnou variantu rautu, ušetříte peníze za personál. Většinou vyjde raut finančně lépe než banket.
- Plánujete zvolit luxusní, netradiční menu? Zjistěte si u hostů, zda jedí například mořské plody, a případně pro ně vymyslete a nechte připravit alternativu.
- Pro nejmenší svatební hosty připravte spíše jednodušší, méně kořeněná jídla, s menšími porcemi.
- Nezapomeňte také na nápoje a nápojový lístek.
Výzdoba slavnostní tabule
Chutný pokrm podtrhne vkusně provedená výzdoba slavnostní tabule. Její konkrétní podoba odráží vkus snoubenců, zejména pak přání a požadavky nevěsty. Většinou je barevně sladěná se svatbou jako takovou.
Nejčastěji zahrnuje květinovou výzdobu, stoly jsou pokryty ubrusy a v jejich středové části se nachází organza nebo hladká stolová šerpa. Nechybí ani drobné dekorace jako svíčky, jmenovky nebo svatební ubrousky, případně ozdobné kamínky a podobné dekorace.
Slavnostně nazdobená tabule dokáže umocnit jedinečnou atmosféru a prohloubit celkový zážitek ze svatby a pohoštění.
Jaké tipy a nápady na svatební menu doporučujete vy? Podělte se s námi o vaše příklady a ukázky jídel.
- 15Sdílení
- Sdílet s přáteli
- Připnout
- Vytisknout
- Poslat e-mailem
Komentáře (0)